
Glòria Francino Pinasa
Natural de Sopeira (Ribagorça) i llicenciada en Filologia Hispànica (1980) i en Filologia Catalana (1985). La seua trajectòria professional ha estat marcada per la docència, que ha exercit com a professora de llengua castellana i literatura a l'ensenyament secundari, cos de docents en què va obtenir el reconeixement de catedràtica el 2008.
És una defensora activa del català ribagorçà i membre del Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib), i col·labora amb publicacions com Temps de Franja, Ripacurtia i Sopeira. Revista d’Amics de l’Alaó. Ha fet contribucions científiques amb investigacions sobre la llengua i l'onomàstica ribagorçana, i ha participat en projectes del Ministeri de Ciència i Tecnologia sobre la toponímia i la història lingüística de la regió. Ha format part d’estudis que han donat lloc a més de quaranta monografies, incloent-hi publicacions en català sobre els municipis Bonansa, Sopeira, Vilaller, el Pont de Suert i la Vall de Boí.
En l'àmbit literari, ha publicat narracions de ficció en antologies com Punt per agulla. Mostra de la narrativa breu contemporània de l’Aragó catalanòfon i Te de roca. Així mateix, la seua tasca en el camp didàctic ha donat lloc a obres com Benvolgut setembre (2019), un material educatiu que ha estat traduït a diverses llengües.
Glòria Francino Pinasa va ser elegida acadèmica de número pel Ple de l'Academia Aragonesa de la Lengua en sessió extraordinària celebrada el 12 de febrer de 2025.