El proppassat 27 de gener el «Centre d’Estudis Jesús Moncada» de Mequinensa va acollir la jornada de treball organitzada per l’Institut aragonès del català (AAL) i el Grup de recerca ODELEUM (UdG): «Els palars de la Franja davant del procés d’estandardització del català: d’identitats complexes, connexions emocionals i circumscripcions limitadores».

Va obrir l’acte a les 10 del matí l’alcalde de Mequinensa, Antonio Sanjuán, qui va assenyalar la necessitat d’actes com aquest pel fet que normalitzen la qüestió lingüística en un territori com l’aragonès. Així mateix, l’alcalde va voler manifestar que iniciatives com aquesta seran sempre benvingudes al Poble, tot seguint la tasca iniciada per l’alcaldessa Magda Gòdia.

La jornada de treball –que pretenia establir vincles entre institucions i donar a conèixer les línies de recerca que els diferents investigadors estan duent a terme– s’inicià amb la ponència de Francesc Feliu (UdG), «La Franja des de fora, com a camp de reflexió: un projecte de recerca sobre sentiments, fronteres i estàndard». Tot seguit Javier Giralt, president de l’AAL i professor de la Universitat de Saragossa, va incidir en la situació legal de les llengües d’Aragó i les iniciatives que l’Acadèmia estava duent a terme amb la ponència «L’Acadèmia Aragonesa de la Llengua, una institució ignota dins i fora». La ponència de Miquel Àngel Pradilla (URV) va girar entorn a «El català nord-occidental. Una mirada des de la lingüística de les varietats». Esteve Valls (UIC) va tractar «L’efecte frontera en les dinàmiques recents del català més occidental», i va cloure les ponències del matí el mequinensà Hèctor Moret amb «El paisatge de Moncada».

Les ponències de la tarde es van iniciar amb «L’actual situació sociolingüística de les comarques de la Franja», a continuació, per part de Natxo Sorolla (Unizar). Van continuar, Maite Moret, Iraide Ibarretxe i Andrea Ariño (Unizar), amb una de les línies de investigació en què estan duent a terme, «Metàfores, llengües i identitats: els camins emocionals dels parlants de la Franja». Tot seguit, Annabel Gràcia va mostrar els resultats de la seua tesi doctoral, «La vinculació emocional dels parlants amb la seua llengua. El cas del nord-occidental lleidatà». Ramon Sistac (IEC-UdL) va incidir en un fet que preocupa a molts parlants de la Franja, «La identitat: eixa pedra a la sabata». I va tancar la jornada la ponència de Pep Nadal (UdG), «La llengua, de vegades, em molesta».

Dissabte al matí els ponents van gaudir de la visita guiada pels espais museístics de Mequinensa, així com un passeig pel Poble vell de Mequinensa.

Presentació de la Jornada